Technikai segítség

Technikai segítség, tippek, trükkök, ötletekÁltalános Trafik program ODBE

Általános

A programban az alapértelmezett jelszó a TITOK. Ezt kell beírni a felhasználói kódhoz. Ha ezt már megváltoztatták, és az új kódot elfelejtették, akkor ügyfélszolgálatunk tud ideiglenes kódot adni a programhoz.

 1. A program ikonjára kell jobb egérgombbal egyet kattintani.
 2. A megjelenő menüben a Tulajdonságok menüpontot kell kiválasztani.
 3. A megjelenő ablak Betűtípus fülén, ki kell választani a Lucida Console, vagy a Consolas betűtípust.
 4. Ezután a Méret oszlopban ki kell választani a kívánt betűméretet. A méret oszlop melletti kis ablakban látszik, hogy mekkora lesz a program ablaka a módosítás után.
 5. Az Elrendezés fülön a Képernyőpuffer méreténél az Oszlopok: mezőbe 80-at, a Sorok: mezőbe 25-öt kell megadni.
 6. Windows 10-nél a Beállítások fülön ki kell pipálni a Régi típusú konzol használata opciót
 7. Ezután az OK gomb megnyomásával el kell menteni a beállításokat.

Ezt a problémát több dolog is okozhatja:

 • Ha nincs lézerfény és leolvasáskor nem csipog az olvasó, ellenőrizni kell, hogy jól van e bedugva a számítógépbe a vonalkód olvasó. Esetleg meglehet próbálni egy másik USB csatlakozóba dugni az olvasót.
  Egyes konfigurációknál a pénztárgépbe van dugva az olvasó. Ilyenkor az olvasó egy külön tápegységről kapja az áramot. Ellenőrizni kell, hogy ez jól csatlakozik e, és be van e dugva a konnektorba.
 • Ha van lézerfény, de mégsem olvas az olvasó, akkor ellenőrizni kell, hogy be van e kapcsolva a billentyűzeten a Num Lock gomb.
 • Ha a fenti megoldások egyike sem segített, kérem vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Zebra vonalkódolvasóknál az okozhatja a problémát, hogy a úgy van felprogramozva, hogy a beolvasott Ö betűket 0-ra cserélje. Erre azért szokott szükség lenni, mert a magyar billentyűzeten meg van cserélve a 0 és az Ö betű, ezért a vonalkódolvasó is fordítva olvassa be.
A JUTA programokban szerencsére nincs erre szükség - a program ugyanis automatikusan lecseréli - így ezt a lassító funkciót ki lehet kapcsolni.
Az alábbi linkről le kell tölteni a vonalkódolvasó programozási lapját, ki kell nyomtatni, majd le kell olvasni egymás után az 1.,4.,5.,6. vonalkódokat.

Symbol LS2208 programozás JUTA rendszerekhez

Ha a kód leolvasása után a program nem ugrik tovább a beviteli mezőről (a kurzor ott villog a beolvasott kód után), és csak az Enter gomb lenyomásával lehet tovább lépni, akkor valószínüleg nincs jól felprogramozva a vonalkódolvasó. Az alábbi linkről le kell tölteni a vonalkódolvasó programozási lapját, ki kell nyomtatni, majd le kell olvasni egymás után az 1.,4.,5.,6. vonalkódokat.

Symbol LS2208 programozás JUTA rendszerekhez

Ha valamilyen okból kifolyólag meg kell szakítani a bevételezést, például jött egy vásárló, akkor az Esc billentyűvel ki kell lépni a bevételezésből.

 • Amennyiben a Bizonylat félrerakás modul aktív, akkor a megjelenő menüben a Félrerak lehetőséget kell választani. Ilyenkor a program félre teszi a rögzített adatokat. Ezután nyugodtan el lehet adni, vagy akár ki is lehet kapcsolni a gépet, a bevételezés nem fog elveszni. Így akár több bevételezést is félre lehet rakni, és később folytatni. Amikor folytatni akarja a félrerakott bizonylatot, akkor a Bevételezés menüben a Félrerakott bevételezést folytat kell kiválasztani. A megjelenő táblázatból az Enter billentyűvel lehet kiválasztani a megfelelő bevételezést.
 • Ha nincs Bizonylat félrerakás modul, akkor a megjelenő menüből a Felfüggesztés lehetőséget kell kiválasztani. Ilyenkor a program félre teszi a rögzített adatokat. Ezután nyugodtan el lehet adni, vagy akár ki is lehet kapcsolni a gépet, a bevételezés nem fog elveszni. Amikor folytani szeretnék a bevételezést, akkor ugyan úgy el kell kezdeni a bevételezést, mint normál esetben. Ekkor a program egy figyelmeztető ablakot jelenít meg, amelyben megkérdezi, hogy a korábban felfüggesztett bizonylatot fejezze be, vagy egy újat kezdjen. Itt a befejezést kell választani.
  Fontos, hogy ha új bevételezést kezdenek, akkor a felfüggesztett bizonylat, minden adatával egyűtt törlésre kerül, később már nem állítható vissza.

A programban használt tizedes jegyek számát a Beállítások/Egyéb beállítások/Formátumok beállítása menüpontban lehet beállítani. A készlet mező tizedesjegyeinek számánál azt lehet megadni, hogy a mennyiség oszlopban hány tizedes jegyet engedjen a program beírni. Fontos, hogy csak akkor enged a program tört mennyiséget bevételezni és eladni egy termékből, ha az adott termék törzslapján engedélyezve van a tört mennyiség eladása opció.

Windows 10 esetén az alapértelmezett nyomtató mindig az utolsó használt nyomtató. Ez akkor okozhat gondot, ha a program több nyomtatót is használ. Pl.: címke nyomtatás után a címkenyomtató lesz az alapértelmezett nyomtató, így utánna nyugtát és számlát is ide nyomtatná a program.

Megoldás: Start menü/Gépház/Eszközök és nyomtatók menüpontban ki kell kapcsolni a Windows kezelje az alapértelmezett nyomtatót opciót.


Trafik program

Január 1-jétől a dohánytermékek adójegyéről lekerül az eladási ár, ezek a kihirdetett áras termékek. A kihirdetett áras termékeket csak a NAV honlapján közzétett áron lehet értékesíteni. Az adójegyes és a kihirdetett áras termékek egy ideig párhuzamosan jelen lesznek. 2017. április 01-ig az adójegyes termékek továbbra is megvásárolhatóak lesznek az ODBE-nél.

Fontos, hogyha egy termékből van a készleten adójegyes és kihirdetett áras termék is, akkor először mindig az olcsóbb termékeket kell eladni. A trafik program az adójegyes árakat (A) betűvel, a kihirdetett árat (Z) betűvel jelöli.

JUTA-Kisker
 

A kihirdetett áras dohánytermékek eladási ára hetente legfeljebb kétszer változhat. A NAV által közzétett árak hatályba lépésének napja hétfő vagy csütörtök lehet. A trafik program az új árakat a hétfői érvénybe lépés esetén még az előző hét pénteki, csütörtöki érvénybe lépés esetén a szerdai napnyitás során töltődnek le az ND szerveréről. Ha volt árváltozás, akkor a program listát készít a megváltozott árakról, amit ki lehet nyomtatni képernyőre, nyomtatóra, vagy Excelbe is. Azon ügyfeleink, akik rendelkeznek megfelelő címkenyomtatóval, polccímkét is készíthetnek az új árakról.

A dohánybolt mindig kötelestájékoztatni a vásárlókat az aktuális árakról. A lista a NAV honlapjáról is letölthető: NAV lista

Az adójegyes árak továbbra is azonnal érvénybe lépnek, az új kihirdetett árak viszont mindig csak a hétfői vagy csütörtöki napnyitás után. Az árváltozást a trafik program automatikusan hajtja végre. Ha van a terméknek kihirdetett ára, akkor az a cikktörzsben mindig az első árként jelenik meg. Ha változik a kihirdetett ár akkor mindig ez íródik felül.

JUTA-Kisker
 

Amennyiben a programban nem sikerült a napnyitást végrehajtani (piros ablakos hibaüzenet), akkor kihirdetett áras termékeket tilos értékesíteni addig, amíg a NAV honlapján nem győződtek meg arról, hogy az adott termék ára nem változott meg. Ha változott az ár, akkor a sikeres napnyitásig tilos a termék értékesítése.

Felhívjuk figyelmét, hogy a Nemzeti Dohánybolt kizárólagos felelőssége, hogy az értékesítés a NAV által meghirdetett kiskereskedelmi eladási áron történjen.

A fentiek szerint a dohánybolt kötelessége meggyőződnie az alábbiakról:

 • Ellenőrizze, hogy a készletnyilvántartó szoftverébe a módosítások letöltésre kerültek.
 • Az új árak hétfői, illetve csütörtöki megjelenésére tekintettel az aznapi boltnyitás előtt győződjön meg róla, hogy készletnyilvántartó szoftvere frissítette-e az árakat is tartalmazó törzsadatokat.

Amennyiben az árak frissítése nem zajlott le sikeresen (pl. internet hiba miatt), a meghirdetett áras termékeket tilos értékesíteni NAV által közzétett érvényes ártól eltérő árszinten.

Az alábbi gombra kattintva találják a kihirdetett ár információkat a NAV honlapján, vagy ezen az elérésen:
“Adó – Jövedéki adó – Tájékoztatók, információk – Dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási ára” menüpont.

NAV honlap

Amennyiben a napnyitás után az alábbi képernyőn a Sikeres feliratokat látják, a cikktörzs lefrissült.

JUTA-Kisker
 

Utólag az alábbi menüpont alatt található adatkommunikációs naplóban lehet megnézni, hogy sikeres volt e az adatkommunikáció.

Főmenü/Adatátvitel/ND statisztika/ND adatkommunikációs lista

JUTA-Kisker
 

Ha nem sikerült a frissítés, akkor piros alapon az alábbi hibaüzenet jelenik meg.

JUTA-Kisker
 

A sikertelen adatfrissítést nagy valószínűség szerint az internet kapcsolat hiánya vagy annak nagyon lassú sebessége okozhatja. Az esetleges internet hiba elhárítása után az adatok frissítése manuálisan is elindítható tetszőleges időben a Főmenü/Adatátvitel/ND kommunikáció menüpont alatt.

Internet hiba esetén vegye fel a kapcsolatot az internet szolgáltatójával vagy a helyi rendszergazdával. Egyéb hiba esetén keressék ügyfélszolgálatunkat.

Amennyiben a programban nem sikerült a napnyitást végrehajtani (piros ablakos hibaüzenet), akkor kihirdetett áras termékek értékesítése előtt a NAV honlapján meg kell győződniük arról, hogy az adott termék ára nem változott meg. NAV lista Ha változott az ár, akkor a sikeres cikktörzs frissítésig nem szabad a terméket értékesíteni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a Nemzeti Dohánybolt kizárólagos felelőssége, hogy az értékesítés a NAV által meghirdetett kiskereskedelmi eladási áron történjen.

A szoftver nem blokkolja az eladást, ha nem sikerült a cikktörzs frissítése.


Utólag az alábbi menüpont alatt található adatkommunikációs naplóban lehet megnézni, hogy sikeres volt e az adatkommunikáció.

Főmenü/Adatátvitel/ND statisztika/ND adatkommunikációs lista

JUTA-Kisker
 

A napnyitás során lezajló cikktörzs frissítés után a programban megjelenik az alábbi képernyő.

JUTA-Kisker
 

A lista készítés képernyőre, nyomtatóra vagy Excelbe funkcióval ki tudják listázni az aznap frissült kihirdetett áras termékek árait.


Az árváltozás listát utólag is ki lehet nyomtatni a Főmenü/Adatátvitel/ND Statisztika/ND árváltozás lista menüpont alatt.

JUTA-Kisker
 

A napnyitás során lezajló cikktörzs frissítés után a programban megjelenik az alábbi képernyő.

JUTA-Kisker
 

Megfelelő nyomtató esetén a program lehetőséget ad arra, hogy az aznap frissült kihirdetett áras termékekhez polccímkét nyomtassanak.


Polccímkét utólag is lehet nyomtatni a Főmenü/Adatátvitel/ND Statisztika/ND árváltozás lista menüpont alatt, a kiválasztott termékekhez, az F7 billentyű lenyomásával.

JUTA-Kisker
 

A trafik programban az ár kiválasztó ablakokban az adójegyes termékek mellett (A) betűt, a kihirdetett áras (ár nélkül érkező) termékek mellett (Z) betűt szerepeltetünk.

JUTA-Kisker
 

Ha van a terméknek kihirdetett ára, akkor az a cikktörzsben mindig az első árként jelenik meg. Ha változik a kihirdetett ár akkor mindig ez íródik felül.

JUTA-Kisker
 

ODBE

A szállítólevél számát a bevételezésnél a bizonylatszámhoz kell beírni. (Az ODBE bevételezésnél ezt automatikusan megteszi a program.)

Ha megérkezett a szállítólevélhez a számla, akkor a Bevételezés / Utólagos nyomtatás menüpontba kell belépni. Itt ki kell keresni a megfelelő bevételezést, a Számla szám mezőn állva meg kell nyomni az F2 billentyűt és be kell írni a számlaszámot.

Amennyiben a Számla szám mező nem jelenik meg az utólagos nyomtatásnál, akkor azt a Beállítások / Egyéb beállítások / Oszlopsorrend beállítás / Bevételezés - utólagos nyomtatás menüpontban lehet bekapcsolni a szóköz billentyűvel.

Regisztrálni az ODBE honlapján a Regisztráció gombra kattintva lehet. (www.odbe.hu)

A modult a honlap tetején lévő Megrendelés gombra kattintva lehet megrendelni. A megjelenő oldalon a cég és a koncessziós bolt adatait kell megadni. A sikeres regisztráció után kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot, és egyeztetnek a további teendőkről.

A megrendelés összeállítást az Eladás->Árajánlat/Megrendelés menüpontban lehet elérni. Ha a megrendelés modul aktiválva van, akkor ki kell választani az ODBE rendelést, amennyiben nincs, akkor rögtön az ODBE rendelés indul el. Három lehetőség közül lehet választani:

 1. Automatikus megrendelés ajánlás az előző 10 hetes fogyás alapján
 2. Automatikus megrendelés ajánlás optimális készlet alapján
 3. Egyéni rendelés összeállítás gépi ajánlás nélkül

A program egy intelligens üzleti algoritmus alapján ajánlatot tesz a rendelendő mennyiségekre, ha szükséges, ezt felül lehet bírálni. A véglegesítés után a megrendelést fel lehet tölteni az ODBE rendelés fogadó rendszerébe.

A legelső lépés, hogy minden dohányboltnak (akinek több koncessziója van, annak boltonként) regisztrálnia kell a www.odbe.hu weboldalon. A regisztráció után kapnak (boltonként) egy ügyfélkódot. A továbbiakban ezen ügyfélkód és jelszó párossal tudnak bejelentkezni az ODBE rendelési felületére.

A megrendelés feladása történhet az ODBE felületén található termék katalógus alapján, vagy pedig a JUTA-Soft Trafik program megszokott felületén is össze lehet állítani a megrendelést (Eladás->Árajánlat/Megrendelés menüpontban), és azt lehet feltölteni az ODBE weboldalára.

Fontos, hogy több üzlet esetén a megrendelést boltonként kell feladni az adott bolt azonosítójával. Az ügyfélkódok felcserélése esetén rossz üzletre történik a kiszállítás is.

Az ODBE által kiállított szállítólevelek a kiszállítás napján letölthetőek lesznek az ODBE weblapjáról. A letöltött és a helyi gépen elmentett elektronikus szállítólevelek betölthetők a JUTA-Soft Trafik programba a Bevételezés->Bevitel->ODBE bevételezés menüpont alatt. Amennyiben nem akarják használni az automatikus bevételezést fogadást, a program ugyanúgy használható mint eddig. Az áruval együtt érkező szállítólevél alapján a bevételezés kézzel, a mostanival megegyező módon is felvihető.

Rögzíteni kell egy új ODBE nevű szállítót, melynek a Külső kód mezőjébe be kell írni, azt hogy ODBE. Az ODBE-s bevételezéshez, mindig ezt a szállítót kell használni.

Nem a beállított bolt azonosítónak megfelelő szállítólevelet próbáltak betölteni.

Amennyiben több koncesszióval is rendelkezik, akkor valószínüleg egy másik bolt szállítólevelét akarta betölteni.

Egy szállítólevelet csak egyszer lehet betölteni a programba, így az újbóli próbálkozásokat elutasítja a rendszerünk.

Egy régebbi bevételezést próbáltak bevételezni. A program lehetőséget ad a bevételezés folytatására.

Ez akkor fordul elő, ha a bevételezésben olyan dohánytermék van, amelynek a legfrissebb ára még nem töltődött le az ND-től a cikktörzsbe. Így az terméket ND szabályai szerint a programunk nem rögzíthet le. Ilyenkor érdemes egy cikktörzs frissítést lefuttatni az Adatátvitel/ND kommunikáció menüpontban, majd újra megpróbálni a betöltést.

Ez akkor fordul elő, ha olyan új dohánytermék is van a bevételezésben, amely még nem töltődött le az ND-től a cikktörzsbe. Így az terméket ND szabályai szerint a programunk nem rögzíthet le. Ilyenkor érdemes egy cikktörzs frissítést lefuttatni az Adatátvitel/ND kommunikáció menüpontban, majd újra megpróbálni a betöltést.

Valószínűleg sérült a letöltött szállítólevél. Próbálja meg újra letölteni.

Az ODBE bevételezés fogadó és megrendelés modul használata nem kötelező, aki nem igényli, ugyanúgy tudja használni a programot, mint eddig, a bejövő szállítólevél vagy számla alapján kézzel bevételezi az árut. Ebben az esetben a megrendelést az ODBE weboldalán keresztül –ott összeállítva a rendelendő tételek listáját-, adhatja fel.

Természetesen továbbra is lehet használni az ODBE honlapján lévő megrendelést, akkor is, ha aktív a JUTA-Raktár ODBE-modulja.