ODBE információk

   Megrendelés  ODBE rendelési felület igénylése JUTA-Soft Trafik programhoz

   Bevételezés  ODBE-től kapott szállítólevél bevételezése

Gyakori kérdések

A szállítólevél számát a bevételezésnél a bizonylatszámhoz kell beírni. (Az ODBE bevételezésnél ezt automatikusan megteszi a program.)

Ha megérkezett a szállítólevélhez a számla, akkor a Bevételezés / Utólagos nyomtatás menüpontba kell belépni. Itt ki kell keresni a megfelelő bevételezést, a Számla szám mezőn állva meg kell nyomni az F2 billentyűt és be kell írni a számlaszámot.

Amennyiben a Számla szám mező nem jelenik meg az utólagos nyomtatásnál, akkor azt a Beállítások / Egyéb beállítások / Oszlopsorrend beállítás / Bevételezés - utólagos nyomtatás menüpontban lehet bekapcsolni a szóköz billentyűvel.

Regisztrálni az ODBE honlapján a Regisztráció gombra kattintva lehet. (www.odbe.hu)

A modult a honlap tetején lévő Megrendelés gombra kattintva lehet megrendelni. A megjelenő oldalon a cég és a koncessziós bolt adatait kell megadni. A sikeres regisztráció után kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot, és egyeztetnek a további teendőkről.

A megrendelés összeállítást az Eladás->Árajánlat/Megrendelés menüpontban lehet elérni. Ha a megrendelés modul aktiválva van, akkor ki kell választani az ODBE rendelést, amennyiben nincs, akkor rögtön az ODBE rendelés indul el. Három lehetőség közül lehet választani:

  1. Automatikus megrendelés ajánlás az előző 10 hetes fogyás alapján
  2. Automatikus megrendelés ajánlás optimális készlet alapján
  3. Egyéni rendelés összeállítás gépi ajánlás nélkül

A program egy intelligens üzleti algoritmus alapján ajánlatot tesz a rendelendő mennyiségekre, ha szükséges, ezt felül lehet bírálni. A véglegesítés után a megrendelést fel lehet tölteni az ODBE rendelés fogadó rendszerébe.

A legelső lépés, hogy minden dohányboltnak (akinek több koncessziója van, annak boltonként) regisztrálnia kell a www.odbe.hu weboldalon. A regisztráció után kapnak (boltonként) egy ügyfélkódot. A továbbiakban ezen ügyfélkód és jelszó párossal tudnak bejelentkezni az ODBE rendelési felületére.

A megrendelés feladása történhet az ODBE felületén található termék katalógus alapján, vagy pedig a JUTA-Soft Trafik program megszokott felületén is össze lehet állítani a megrendelést (Eladás->Árajánlat/Megrendelés menüpontban), és azt lehet feltölteni az ODBE weboldalára.

Fontos, hogy több üzlet esetén a megrendelést boltonként kell feladni az adott bolt azonosítójával. Az ügyfélkódok felcserélése esetén rossz üzletre történik a kiszállítás is.

Az ODBE által kiállított szállítólevelek a kiszállítás napján letölthetőek lesznek az ODBE weblapjáról. A letöltött és a helyi gépen elmentett elektronikus szállítólevelek betölthetők a JUTA-Soft Trafik programba a Bevételezés->Bevitel->ODBE bevételezés menüpont alatt. Amennyiben nem akarják használni az automatikus bevételezést fogadást, a program ugyanúgy használható mint eddig. Az áruval együtt érkező szállítólevél alapján a bevételezés kézzel, a mostanival megegyező módon is felvihető.

Rögzíteni kell egy új ODBE nevű szállítót, melynek a Külső kód mezőjébe be kell írni, azt hogy ODBE. Az ODBE-s bevételezéshez, mindig ezt a szállítót kell használni.

Nem a beállított bolt azonosítónak megfelelő szállítólevelet próbáltak betölteni.

Amennyiben több koncesszióval is rendelkezik, akkor valószínüleg egy másik bolt szállítólevelét akarta betölteni.

Egy szállítólevelet csak egyszer lehet betölteni a programba, így az újbóli próbálkozásokat elutasítja a rendszerünk.
Egy régebbi bevételezést próbáltak bevételezni. A program lehetőséget ad a bevételezés folytatására.

Ez akkor fordul elő, ha a bevételezésben olyan dohánytermék van, amelynek a legfrissebb ára még nem töltődött le az ND-től a cikktörzsbe. Így az terméket ND szabályai szerint a programunk nem rögzíthet le. Ilyenkor érdemes egy cikktörzs frissítést lefuttatni az Adatátvitel/ND kommunikáció menüpontban, majd újra megpróbálni a betöltést.

Ez akkor fordul elő, ha olyan új dohánytermék is van a bevételezésben, amely még nem töltődött le az ND-től a cikktörzsbe. Így az terméket ND szabályai szerint a programunk nem rögzíthet le. Ilyenkor érdemes egy cikktörzs frissítést lefuttatni az Adatátvitel/ND kommunikáció menüpontban, majd újra megpróbálni a betöltést.

Valószínűleg sérült a letöltött szállítólevél. Próbálja meg újra letölteni.

Az ODBE bevételezés fogadó és megrendelés modul használata nem lesz kötelező, aki nem igényli, ugyanúgy fogja tudni használni a programot, mint eddig, a bejövő szállítólevél vagy számla alapján kézzel bevételezi az árut. Ebben az esetben a megrendelést az ODBE weboldalán keresztül –ott összeállítva a rendelendő tételek listáját-, adhatja fel.

Természetesen továbbra is lehet használni az ODBE honlapján lévő megrendelést, akkor is, ha aktív a JUTA-Raktár ODBE-modulja.