Az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben készített étel, a nem alkoholos ital helyben történő elfogyasztása kedvezményes, 5%-os áfakulccsal adózik, amit az online pénztárgép A jelű forgalmi gyűjtőjében kell rögzíteni. Ennek feltétele a TESZOR’15 56.10 alá tartozó, Áfa tv. szerinti szolgáltatás.
A helyben készített étel, a nem alkoholos ital elvitelre történő értékesítése, illetve annak házhozszállítása az azonnali fogyasztáshoz szükséges kiegészítő szolgáltatások hiányában termékértékesítésnek minősül. Így az ellenértéket 27%-os áfa terheli, amit a C jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni. A felmerülő járulékos költségek, mint például a csomagolással, a termék kiszállításával kapcsolatos költségek, beépülnek az árba, így az étel 27%-os adókulcsával adóznak.
Figyelni kell arra, hogy ha az elvitelre kért, illetve házhoz rendelt étel túlnyomórészt lisztből készül és a vámtarifaszáma 1901-ből, 1903, 1904, 1905 10, 1905 40, 1905 90, mint például az elősütött és megsütött pizza, a hamburger, a lángos, akkor a termékértékesítés miatt az adó mértéke 18%. Ebben az esetben a megrendelt termék kiszállítási díja, csomagolási költsége 18%-al adózik, amit a B jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.
Ha a nem alkoholos italt nem helyben készítik, vagy az ital alkoholos, akkor az adómérték 27%, amit a C jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.
Tehát:
A programban a Helyben fogyasztás funkciót a BeállításokHaladó beállítások "Elvitel vagy Helyben fogyasztás szerint rögzíti az áfakulcsokat? (E/H)". beállítás határozza meg és alapesetben az elviteles árat rögzítjük.
Helyben fogyasztás szerint:
Ebben az esetben, ha helyben fogyasztanak akkor a program az 5%-os áfa körbe sorol át minden terméket. Elvitel esetén a program a termékekhez beállított áfa kört használja.
Eladás végén a Fizetési összesítő ablakban a Helyben / Elvitel gombbal lehet váltani a fogyasztási módok között. A program az eladás során az aktuális beállításoknak megfelelően automatikusan sorolja át a termékeket a megfelelő áfa körökbe.