Leltár

Leltározás

A leltározást a Raktárkészlet/Leltár menüpontnál lehet elindítani. (A gyors leltárt a Bevételezés/Bevitel menüpontnál)
A leltár indításakor ki kell választani, hogy hogy milyen típusú leltárt készítenek, valamint, ha engedélyezve van a több raktáras mód, akkor meg kell adni, hogy melyik raktár készletét leltározzák.

Az alábbi leltározási módok érhetőek el a programban:Teljes leltár készítése

A teljes leltár funkció, a raktárkészlet teljes leltározására szolgál. A leltár végrehajtása után az itt megadott leltár mennyiség lesz az új készlet. Ha egy termékhez nem adnak meg leltár mennyiséget, akkor annak az új mennyisége nulla lesz.
Amennyiben csak néhány terméket szeretne leltározni, akkor használja a gyors leltár funkciót, a bevételezés menüben.
A termékek egy táblázatban jelennek meg, melyben a nyilakkal lehet mozogni, és az F3 billentyűvel lehet vonalkódra keresni. A Készl. oszlopban a gép szerinti készlet jelenik meg. A leltározott mennyiséget a Lelt. oszlopba kell beírni. A kikeresett árucikk során állva, le kell nyomni az Enter billentyűt, majd a megjelenő kis ablakba be kell írni a mennyiséget. Itt negatív számot is meg lehet adni. Ezzel lehet javítani az esetleges elütéseket is. Az ablakban megadott értéket a gép hozzáadja a leltár mennyiséghez. Dohány termékeknél annyi eltérés van, hogy ha több féle ár van megadva a termékhez, akkor külön táblázat jelenik meg, amelyben minden árhoz külön kell megadni a leltár mennyiséget. Ha adatgyűjtővel leltároznak, akkor a visszatöltött adatokat, a program hozzáadja a Lelt. oszlophoz.

A beírt adatokat a gép eltárolja, ezért bármikor meglehet szakítani a leltárt az Esc billentyűvel, és később folytatni a felvitelt, egészen addig, amíg véglegesen le nem zárják. Ezt az F7 billentyűvel lehet megtenni. Ekkor a program a számítógépen szereplő készlet mennyiséget lecseréli a leltár mezőben szereplő értékre, az eltérésekről pedig részletes listát nyomtat. A leltárkülönbözetből bevételezést készít a program. Ez a későbbiekben is kinyomtatható lesz. A leltár végrehajtása előtt ajánlott megnézni az eltérés listát az F10 billentyűvel, hogy nincs-e valamilyen hibás adat a leltárban. Ha a leltár végrehajtása után derül ki, hogy valamelyik termék rosszul lett leltározva, akkor azt a gyorsleltárnál lehet korrigálni.


Ellenőrző leltár készítése

A program lehetőséget ad ellenőrző leltár készítésére. Ilyenkor kétszer kell elvégezni a leltárt, és ezt a program összehasonlítja. Az első leltár menete a lezárásig ugyan az, mint a Teljes leltárnál. Ha kész a leltár, akkor a Ctrl+F7 billentyűvel kell lezárni. Ekkor a program félrerakja a leltár adatait, és kilép a leltározásból. Újra be kell lépni, és a folytatást kell választani. Ezután újra meg kell csinálni a leltárt. A végrehajtás előtt az F11-es billentyű lenyomásával lehet lekérni az ellenőrző leltár különbözet listáját. Ez alapján le lehet ellenőrizni, hogy mi az eltérés a két különböző leltár között. Ha minden hibát sikerült kijavítani, akkor az F7-el véglegesíteni lehet a leltárt.
Ez a funkció a dohányboltoknál nem elérhető.


Gyors leltár (korrekciós leltár)

A gyorsleltár funkciót akkor érdemes használni, ha csak néhány terméket akarnak leltározni, vagy egy ciginél az egyes árakhoz rendelt mennyiségeket akarják rendbe tenni.
A gyors leltár a Bevételezés/Bevitel/Gyors leltár menüpontnál érhető el.
A gyors leltár funkció, a kiválasztott termékek leltározására szolgál. A Régi készlet oszlopban jelenik meg a termék jelenlegi készlete. Az Új készlet oszlopba kell megadni az új készletet. A bevételezéssel ellentétben, amit ide beírnak az lesz az új készlet mennyiség. Ha ki akarják nullázni a termék készletet, akkor nullát kell megadni. A program a régi mennyiség és az új különbözetéből készíti el a korrekciós leltárt.
A végrehajtott gyors leltárt nem lehet sztornózni vagy visszavonni.

Részleltár készítése (Típus)

A megjelenő a cikkcsoport listából szóközzel lehet kiválasztani, mely típusú termékeket szeretné leltározni. A használni kívánt cikkcsoportokat a szóköz billentyűvel lehet kijelölni. Ha megtörtént a kiválasztás, akkor az Esc billentyűvel lehet továbblépni a leltározásba. Innentől a leltározás menete megegyezik a Teljes leltár működésével, de csak a kiválasztott cikkcsoportokba tartozó termékeket leltározza a program.


Standolás

Ezzel a menüponttal vendéglátóhelyek standolását lehet elvégezni. A működése hasonlít a részleltáréhoz. Itt is meg kell adni azokat a cikkcsoportokat, amelyeket standolni kell. Ezután el kell készíteni a leltárt ugyanúgy, mint a Teljes leltár-nál, majd az F7 billentyűvel végre kell hajtani. A megadott adatok alapján a különbözetből a program egy nyugtát készít.


Oszlop leírás

A leltár táblázatban az alábbi adatok láthatóak. Az hogy az egyes oszlopok közül melyik látszódik, és milyen sorrendben, az a beállításoktól függ.

Vonalkód:
az árucikk vonalkódja
Kód:
az árucikk gépi kódja
Megnevezés:
az árucikk megnevezése
Típus:
az árucikk típusa (cikkcsoportja)
Készl.:
a számítógépben tárolt készlet mennyiség
Lelt.:
a valós készlet mennyiség (ezt kell a leltár során kitölteni)
Egys.ár:
az árucikk alapértelmezett egységára
Különbözet:
a valós és a számítógépen tárolt mennyiség különbözete
Kül*Eladár:
a különbözet értéke eladási áron (1-es ár)
Beszár:
az árucikk beszerzési ára

Funkció billentyűk

F2:
A táblázat rendezésének módja: Megnevezés, kód, vonalkód, vagy típus.
F3:
Egy árucikket lehet vele megkeresni a kódja vagy vonalkódja alapján.
F4:
Le lehet szűkíteni a táblázatot úgy, hogy csak a megadott szállító által szállított termékek jelenjenek meg. Az F4 lenyomása után egy kis ablak jelenik meg. Ide kell beírni a szállító kódját. A szállító kódja listából is kikereshető az F5-ös billentyű segítségéve. (Figyelem! A listában a szállítók a szerint vannak megadva, hogy az adott árucikket melyik szállítótól vették utoljára. A leltár végrehajtása azokra a termékekre is vonatkozik, melyek a megszűrt listában nem szerepelnek)
F6:
Le lehet szűkíteni a táblázatot úgy, hogy csak a megadott típus (cikkcsoport) szerinti termékek jelenjenek meg. A típust listából is ki lehet keresni az F5-ös billentyű segítségével. (Figyelem! A leltár végrehajtása azokra a termékekre is vonatkozik, melyek a megszűrt listában nem szerepelnek)
F7:
A leltár lezárása (részletes leírása a leltár meneténél)
F8:
A leltár oszlopot lehet feltölteni a készlet oszlop értékével. Ez arra jó, hogy csak azokat az árucikkek mennyiségét kell módosítani, ahol ténylegesen van eltérés (Figyelem! A minden beírt mennyiség felülíródik)
F9:
A leltár oszlop tartalmát lehet kinullázni ezzel a funkcióval. (Figyelem! A minden beírt mennyiség kinullázódik)
F10:
Különbözet lista – A leltár lezárása előtt meg lehet nézni az eltérések listáját, és így ki lehet szűrni az esetleges hibákat. Be lehet állítani, hogy a lista megnevezés, mennyiség vagy érték szerint legyen rendezve.
F11:
Ellenőrző leltár különbözeti listája. a leltár lezárása előtt meg lehet nézni az eltérések listáját, és így ki lehet szűrni az esetleges hibákat. Be lehet állítani, hogy a lista megnevezés, mennyiség vagy érték szerint legyen rendezve.
Shift+F3:
Ugyanúgy működik, mint az F3, csak folyamatos keresésre áll be a program, amiből az Esc billentyűvel lehet kilépni.
Shift+F4:
Leltár feltöltése lemezről – Egy korábban kimentett leltár tartalmát lehet betölteni. (Figyelem! A feltöltött értékek hozzáadódnak a leltár oszlop értékéhez)
Shift+F6:
Leltár kimentése lemezre – A leltár oszlop tartalmát a leltár végrehajtása előtt, ki lehet menteni.
Shift+F10:
Különbözet lista kódrészlet leltárhoz – Ugyanúgy működik, mint az F10, csak a cikkeket összevonja a vonalkódjuk első nyolc karaktere szerint
Ctrl+F4:
adatbetöltés adatgyűjtőről (adatgyűjtővel történő leltározás esetén)
Ctrl+F6:
adatkigyűjtés adatgyűjtőre (adatgyűjtővel történő leltározás esetén)
Ctrl+F7:
Ellenőrző leltár készítése (részletes leírása a leltár meneténél)
CTRL+F10:
a menüsorok között lehet vele váltani